Verslag bijeenkomst 15 januari 2016

Workshop Back to the Future (City Trends)

Alsof één transitie nog niet genoeg is. Vier zijn er maar liefst gaande: demografisch, economisch, ecologisch en technologisch. Das nog ‘es een complex robbertje puzzelen voor de Haagse stadsplanning! Zie daar maar een samenhangend kader uit te filteren dat richting geeft aan waar het met Den Haag heen moet in 2040. Koos van Dijken van Platform31 is daar in opdracht van de gemeente Den Haag wonderwel geslaagd. Hij trakteerde ons op een kloeke samenvatting van zijn heldere rapport. De essentie in drie woorden: adaptatievermogen = key.

En wat betekent dat dan voor de herbestemming van leegstaand vastgoed? Daar wisten onze deelnemers wel raad mee. Zoveel meningen, observaties, successen, failures en conclusies wisselden elkaar af. Het komt allemaal hier op neer. Tot 2040 is er behoefte aan 45.000 woningen. Transformeer bestaande bouw naar een gevarieerde woningvoorraad passend bij nieuwe woonwensen en economische behoeften. Mix functies en leefstijlen (duur én betaalbaar, eenvoudig én luxe, klein én groot). Wees voorbereid op de toekomst: herbestemming van bestaand vastgoed is kwantitatief en strategisch van groter belang dan nieuwbouw. Oftewel: herbestemming is hotter dan ooit!

Hiernaast vind je de samenvatting van de workshopresultaten mét links naar het rapport van Platform31 en de gastenlijst.

Footer content